4.7
(365)

رژیم غذایی چیست؟

رژیم غذایی

 در علم تغذیه رژیم غذایی به مجموع مواد غذایی مصرفی یک فرد گفته می شود. عادت های تغذیه ای و تصمیمات همیشگی یک فرد در انتخاب غذا، سازنده رژیم غذایی فرد می باشد که می تواند منحصر به فرد یا بر اساس یک فرهنگ غذایی باشد.

نوع رژیم غذایی نشان دهنده میزان مصرف از هر گروه غذایی است که برای هدف تامین انرژی، سلامتی، کنترل وزن و… اتخاذ می شود. گرچه انسان از گروه موجودات همه چیز خوار است، هر فرهنگ و یا هر شخص تعدادی مواد غذایی را ترجیح و تعدادی را رد می کند (بر اساس علایق شخصی خود و یا دلایل دیگر). انتخاب های تغذیه ای دارای اهمیت بسیار است و می تواند گاهی سلامتی و گاهی عدم سلامتی برای فرد به همراه بیاورند. مواد غذایی نیاز به شیوه آماده سازی و مصرف درست نیز دارند. جذب ویتامین ها، مواد معدنی و کالری غذا در فرم های کربوهیدرات ها، پروتیین ها وچربی ها همگی به یک میزان اهمیت دارند. عادت های تغذیه ای نقش پر اهمیتی در سلامتی، بیماری و مرگ و میر بازی می کنند و همچنین می توانند یک فرهنگ را توصیف کنند.

انواع رژيم غذايی:

رژيم های غذايی مدرن که به صورت آگاهانه انتخاب می شوند برای اهداف گوناگونی طراحی و ارائه شده اند. اين اهداف طيف وسيعی از خواسته ها را دنبال می کنند که چاقی، لاغری، تناسب اندام، افزايش توده عضلانی، حفظ محيط زيست، حقوق حيوانات و ….. تنها اشاره ای به اين ايده هاست. به طوريکه ارائه ليست کاملی از رژيم های غذايی تقريبا غير ممکن است.

معمولا رژيم های غذايی تنها به هدف مورد نظرشان متمرکز می شوند و همين موضوع باعث می شود که در طولانی مدت استفاده از آن ها بدون نتيجه و گاهی با نتيجه معکوس روبرو شود. به همين دليل امروز از رژيم هايی می شنويم که برای مدت زمان محدودی تجويز می شوند (مثلا برای يک دوره 3 هفته ای).

کدام رژيم بهتر است؟

اين که شما از رژيم غذايی چه می خواهيد تقريبا مهمترين موضوع برای شماست. به طور خاص تر در مورد جامعه ايران معمولا اين هدف کاهش وزن و تناسب اندام برای بزرگ سالان و افزايش توده عضلانی برای جوان تر هاست. به هر حال رژيم های غذايی (بدون استفاده از مکمل ها يا مواد ديگری که در حالت طبيعی در رژيم غذايی مصرف نمی شوند) در دوره های کوتاه مدت (تا يک ماه) نمی تواند آسيب جدی به بدن شما وارد کند اما اگر می خواهيد از رژيم های طولانی مدت تر استفاده کنيد می توانيد آسيب های جدی و جبران ناپذيری را به خود بزنيد. مثلا مدتی پيش با رژيمی آشنا شديم که تقريبا برای مدت شش ماه شما را در يک شرايط قحطی قرار می داد و به اين نکته افتخار می کرد که سلامتی افراد با کاهش وزن شان تامين می شود!!!

ارائه يک برنامه غذايی جامع که بتواند سلامتی انسان را تضمين کند چيزی است که علم هنوز در مورد آن مطمئن نيست. در حاليکه ما هنوز به طور دقیق نمی دانيم که چه مقدار از چه نوع ماده غذايی ضروری می خواهيم و در عين حال هنوز مکانيزم و درصد دقيق جذب و دفع مواد غذايی در بدن ما کاملا مشخص نيست، چگونه می توان يک نسخه طولانی مدت برای زندگی افراد تهيه نمود؟

تنها عواملی که می توان برای ارائه يک رژيم غذايی به حساب آورد دو عامل طبيعت انسان (از نظر ساختار ژنتيکی و چگونگی انطباق آن با طبيعت) و پاسخ های بدن ما به رژيم های غذايی (مانند احساس سلامتی، شادابی، حالت پوست و مو، کيفيت خواب، سطح انرژی و …) است. توجه تنها به کاهش وزن و يا موارد ديگر در رژيم ها می تواند نتايج بازگشت ناپذيری داشته باشد که اگر ما به صدای بدن خود توجه کنيم قابل پيش گيری هستند.

در اين قسمت از مطالب ايران کاويان به معرفی رژيم های غذايی خواهيم پرداخت و سعی بر اين است که هر چه بيشتر به مزايا و معايب رژيم های مختلف پرداخته شود.

نظرات شما

لطفا به این مطلب امتیاز دهید

امتیاز این مطلب:4.7 تعداد کل امتیازها: 365

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *