4.9
(258)

کو آنزیم Q10

کو آنزیم Q10 ماده ای است متعلق به گروه بزرگتر کو آنزیم های Q که نقش مکمل در عملکرد آنزیم ها دارند. تنها تفاوت بین مولکول های این گروه در تعداد حلقه های کربن آنهاست و جالب است که موجودات با طول عمر کوتاه تر زنجیره های کوتاه تر کو آنزیم های Q و موجودات با طول عمر بیشتر مانند انسان و برخی دیگر پستانداران زنجیره های بلند تر مانند Q10 را دارند. در بدن ما Q10 مانند شمع اتومبیل عمل می کند و در ابتدای چرخه تولید انرژی نقش کلیدی دارد. Q10 در تمام سلول ها در دیواره و داخل سلول و به خصوص در ميتوکندری سلول (کارخانه توليد انرژی سلول) وجود دارد. سلول های قلب، کلیه، مغر و جگر که بالاترين فعالیت را در بدن دارند مقدار بالاتری Q10 دارند.

Q10 در سال 1957 در قلب گوساله کشف شد و در سال 1958 جداسازی شد. از سال 1965 در ژاپن برای انواع بیماری های قلب تجویز می شود و بیش از 6 ميليون ژاپنی امروز از مکمل Q10 استفاده می کنند. 

تولید Coenzyme Q10 مانند دیگر موادی که بدن تولید می کند با بالا رفتن سن کاهش می يابد و از آنجا که دريافت مقدار لازم آن از طريق رژیم غذايی تقریبا غير ممکن است مصرف مکمل آن پس از 40 سالگی توصيه می شود. علت این موضوع کاملا واضح است: توليد انرژی در عملکرد تقریبا تمام سيستم های بدن نقش کليدی دارد و همانطور که گفته شد Q10 آغازگر چرخه توليد انرژی است.

Co Q10 و قلب

قلب ما پرکار ترین عضو بدن است و نقش آن برای ديگر اعضا حياتی است. سلول های قلب به حدی پرکارند که اگر شما آنها از بدن جدا کنيد و در آزمايشگاه کشت دهيد بازهم خواهند تپيد. عضله قلب که از حدود 2 ميليون سلول تشکيل شده مانند ديگر عضلات بدن استراحت نمی کند و به همين دليل نياز به تامين مدام انرژی دارد. اين نیاز مداوم نقش Q10 را در قلب پر رنگتر می کند. در نمونه برداری های انجام شده از قلب بيماران قلبی در 50% تا 75% تمام موارد کمبود Q10 مشاهده شده است. در تحقيقات وسيع انجام شده در آمريکا، ژاپن، ايتاليا و ديگر کشورها به خوبی تاييد گرديده است که Q10 در بهبود بيماران قلبی نقش موثر داشته و مصرف آن در تمام بيماری های قلبی توصيه می شود. اين موضوع به خصوص برای بيمارانی که از Statin استفاده می کنند مهم است زيرا Statin توليدCo Q10  در بدن را متوقف می کند.

Co Q10 و سرطان

خون بيماران سرطانی مقدار پايين تری Q10 نسبت به افراد سالم دارد. Q10 يکی از مهمترين مواد در تقويت سلول های T سيستم ايمنی است که نقش از بين بردن سلول های سرطانی را دارند. در تحقيق انجام شده بر روی 32 بيمار سرطان سينه بين سنين 32 تا 81 که همگی در شرايط وخيم بيماری به سر می بردند، تيم دانمارکی محقق علاوه بر روش های معمول درمان از 90 ميلی گرم مکمل Q10 به همراه ديگر آنتی اکسيدان ها، ويتامین ها، املاح و چربی های ضروری در رژيم بيماران استفاده نمودند. قبل شروع تحقيق حال بيماران به حدی وخيم بود که برآورد محققان مرگ دست کم 4 نفر در آغاز کار بود. اما نتيجه حيرت آور اين بود که نه تنها هيچ يک از بيماران جان خد را از دست نداد بلکه در طول تحقيق هيچ يک از بيماران کاهش وزن نداشت و حتی 6 بيمار علايم بهبودی نشان دادند.

Co Q10 و سلول های مغز

علاوه بر خاصيت آنتی اکسيدانی، از آنجا که در بسياری از بيماری های سلول های مغز مانند آلزايمر، پارکينسون و بيماری Huntington چرخه توليد انرژی سلول های مغز کند می شود، Q10 در جلوگيری و آهسته کردن سالخوردگی يا پيشرفت بيماری های مغز موثر است.

Co Q10 و سلامت لثه ها

در تحقيق انجام شده در ژاپن مشخص شد که Q10 موجود در بافت لثه بيمار به مراتب پايين تر از لثه سالم است. اين موضوع باعث شد تا تحقيق بر روی Q10 ثابت کند که مصرف آن در سلامت لثه ها در سنين بالا موثر است و در ژاپن تجويز Q10 درمان معمول بيماری لثه است. اکنون در بسياری از کشور ها Q10 به خميردندان ها و دهان شويه ها اضافه می شود.

مکمل Co Q10

همانطور که پيشتر گفته شد امکان دريافت مقادير محسوس Q10 از طريق رژيم غذايی تقريبا غير ممکن است. مقدار مصرف حداقل 30 ميلی گرم در روز برای تامين حداقل مورد نياز اين آنتی اکسيدان توصيه می شود و برای کسانی که می خواهند از Q10 برای درمان يا پيشگيری از بيماری کمک بگيرند تا 300 ميلی گرم در روز کاملا بدون خطر و عوارض است.

کلام آخر در مورد Co Q10 اينکه از آنجا که شرکت های دارو سازی نفعی در تحقيق بر روی مواد طبيعی (مانند Q10، انواع ويتامين ها و املاح و …) ندارند (چون طبق قوانين آمريکا کسی نمی تواند ادعای مالکيت معنوی به دليل کشف برای مواد طبيعی داشته باشد) ، منابع موجود در اين زمينه بسيار محدودند و هنوز کسی نمی داند که Q10 چگونه به اين بيماران کمک می کند. عده بر اين نظرند که Q10 از طريق احيا ویتامین E عمل می کند اما عده  ديگری خود Q10 را موثر می دانند. به هر حال اگر می خواهيد از Q10 برای درمان بيماری خود کمک بگيريد حتما نظر پزشک خود در اين مورد را بپرسيد.

نظرات شما

لطفا به این مطلب امتیاز دهید

امتیاز این مطلب:4.9 تعداد کل امتیازها: 258

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *